Achtergrond Asnova

Asnova, staat voor? Het antwoord krijgen we van Ronald Willemsen, de naamgever en eigenaar van dit architectenbureau. Asnova was een Russische avant-garde beweging van architecten en kunstenaars die in de twintig- en dertigerjaren van de vorige eeuw een nieuwe bouwstijl voorstond. Ook de latere wereldberoemde constructivistische kunstenaar El Lissitzky (1890-1941) maakte deel uit van deze beweging. Ronald Willemsen geeft zijn bureau deze naam om aan te geven dat hij niet alleen belangstelling voor architectuur heeft, maar ook een grote interesse voor architectuurgeschiedenis.

Ronald Willemsen, is in 1957 in Doetinchem geboren en hij groeit hier op, in een middenstandsmilieu met twee zussen en drie broers. Al op jonge leeftijd weet hij dat hij architect wil worden, hij leest er veel over, hiertoe mogelijk aangezet door een oom die architect is. Na zijn middelbare school gaat hij naar de kunstacademie in Arnhem, maar na een jaar kiest hij voor de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Deze kunstacademie stond in de jaren zeventig van de vorige eeuw bekend als de meest vrije en kunstzinnige academie in Nederland. Als hij in 1982 met goed gevolg zijn opleiding afsluit, krijgt hij als ontwerper een baan bij de meubelfabrikant Lundia. In 1984 verhuist hij naar Utrecht en gaat als ontwerper aan de slag bij Studio Grijs, destijds een bekend Utrechts bureau dat zich bezighield met meubelontwerp en woningbouw.

In 1984 begint Ronald Willemsen een vijfjarige opleiding aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam. Tijdens en na zijn studie blijft hij in Utrecht wonen en specialiseert zich tot een all-round architect. Zijn eerste belangrijke opdracht krijgt hij van de Utrechtse Dienst Stadsontwikkeling, het betreft de interne verbouwing van het Muziekcentrum Vredenburg, zijn vooropleiding als (interieur) ontwerper werpt vruchten af. Hierna volgt een opdracht voor een groot project in de Lange Lauwerstraat waar Asnova naast nieuwbouw ook renovatie en restauratie uitvoert. Opdrachten volgen elkaar snel op. Via projectontwikkelaars worden veel monumentale panden door Asnova gerenoveerd. Ook ‘de horeca’ weet Asnova te vinden. In 1995 ontwerpt Willemsen popcafé ‘Stairway to Heaven’, eigendom van o.a. Henk Westbroek op de Mariaplaats en op het Oud-kerkhof zet hij zijn signatuur op het destijds zeer populaire café Mad Mick en Big Mamou. Voor dit café ontwerpt hij tot in detail ook het interieur.

In het oog springen

Het is onmogelijk om het hele oeuvre van Ronald Willemsen te beschrijven. Er zijn uitgevoerde opdrachten die in het oog springen, zoals een opvallend woonhuis aan de Weg naar Rhijnauwen, gebouwd in 2006. Het huis heeft vanaf de weg gezien een gesloten achterzijde, maar aan de voorzijde een gevel met daarin veel glas met uitzicht op de Kromme Rijn. Een ander in het oog springend pand realiseert Willemsen in 2000 op de Burgemeester Reigerstraat 2. Op straatniveau is een zakelijke ruimte gebouwd met er boven vier appartementen, het geheel opgetrokken in rode handgevormde baksteen. Een façade waar je niet langs kunt fietsen zonder het op te merken. Een mooi voorbeeld hoe nieuwbouw tussen bestaande panden kan worden geïntegreerd.

Op de Bemuurde Weerd werd een nieuw notariskantoor gebouwd, een opdracht waarin drie specialiteiten van Ronald Willemsen zichtbaar worden. Gedeeltelijk is er sprake van restauratie en nieuwbouw, maar daarbij ontwerpt hij ook het interieur.
In 2010 wordt een villa naar zijn ontwerp, nu bekend als de ‘villa Mulder’ aan de Ovidiuslaan in Rijnsweerd, genomineerd voor de prestigieuze Rietveldprijs. Deze prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt aan een architect die een bijzonder gebouw in de stad Utrecht heeft ontworpen/gebouwd. In deze villawijk staan ondertussen meerdere villa’s van zijn hand, waaronder in de Cicerolaan en Platolaan.

Onzichtbare problemen

Ronald Willemsen is een enthousiast verteller over zijn beroep, in zijn fraaie kantoor aan de Rembrandtkade vertelt hij over de voor het publiek onzichtbare problemen waar een architect mee te maken krijgt. Bestemmingsplannen en aanvragen omgevingsvergunningen kunnen projecten soms een jaar of langer ophouden. Momenteel werkt hij een plan uit voor het vroegere Ooglijdersgasthuis aan de F.C. Donderstraat. Er waren heel wat suggesties voor de herbestemming van dit pand, gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw naar een ontwerp van de architect D. Kruiff, de revue gepasseerd, maar het verbouwen tot appartementen is uiteindelijk de enige reële optie. Een definitieve beslissing is hierover nog niet genomen.

Sinds enige tijd woont Ronald Willemsen in een Gerrit Rietveld woning aan de Erasmuslaan. Hij voelt zich hier als vis in het water. Met enige regelmaat stelt hij zijn huis open voor publiek. Zijn passie en kennis voor/van architectuurgeschiedenis deelt hij graag met anderen. Kennis delen doet hij ook met jonge architecten, waarvan een aantal via een stageplaats bij Asnova de eerste stappen hebben gezet op weg naar een gecompliceerd maar razend interessant en spannend beroep. Ronald Willemsen, is een Utrechtse architect die zijn projecten het liefst per fiets bezoekt en begeleidt. Bekijk een uitgebreid portfolio van zijn uitgevoerde projecten.

Asnova architecture is een gecertificeerd BNA bureau.

Specialisaties

Pin It on Pinterest